kkm

Home Up Maklumbalas Search Kakitangan Carta Organisasi

Klinik Kesihatan Pergigian Penampang
Home Up Unit Kesihatan Primer Unit Kesihatan Ibu dan Kanak-kanak Makmal Klinik Kesihatan Pergigian Penampang Unit Kawalan Tibi dan Kusta Makmal Iodin Negeri Sabah FarmasiMirror 1   Mirror 2  Link1

 

 

Home
Up
Rawatan Prostetik
Rawatan Sealan Fisur
Rawatan Penyakit Gusi
Tampalan
Cabutan
Kakitangan Bahagian Pergigian
Aktiviti

Klinik Pergigian Penampang bertanggungjawab untuk memberi perkhidmatan pergigian seperti tampalan, cabutan, kikisan, gibuatan dan pendidikan kesihatan mulut secara am.
Klinik ini mempunyai 19 orang anggota yang terdiri daripada 1 Juruteknologi pergigian U8, 8 Jururawat Pergigian U8, 1 Pembantu Pembedahan Pergigian U13, 3 Pembantu Pembedahan U14, 3 Attendan Kesihatan U16, 2 Pemandu bermotor R10 dan 1 Pembantu Tadbir N9.
Pada masa ini, Klinik Pergigian Penampang tidak mempunyai pegawai Pergigian yang menjaga. Walaubagaimanapun, ada pegawai pergigian dari Klinik Kesihatan Luyang yang datang dua minggu sekali(setiap Isnin kedua dan keempat tiap-tiap bulan).
Terdapat 4 buan Klinik Pergigian sekolah iaitu SRJK(C) Yue Min, SRK. ST. Joseph, SK. Kem Lok Kawi dan SK. Putatan. Klinik pergigian sekolah mempunyai seorang jururawat Pergigian dan seorang pambantu yang mengendalikan perkhidmatan pergigian untuk murid-murid sekolah masing-masing.
Disamping itu, terdapat satu pasukan Pergigian bergerak yang menjaga 20 buah sekolah rendah dan dua buah sekolah menengah daerah Penampang. Klinik bergerak ini terdiri daripada 4 Jururawat Pergigian, 2 orang Pembantu dan 1 Pemandu bermotor. 8 Jururawat Pergigian juga terlibat dalam memberikan perkhidmatan pergigian kepada murid-murid tadika yang berjumlah 38 di daerah Penampang. Antara aktiviti yang dilaksanakan adalah memberi ceramah, latihan "Role Play" dan seterusnya rawatan konservatif kepada murid-murid yang memberi kebenaran rawatan.
Selain daripada menjalankan tugas klinikal, anggota pergigian juga turut aktif dalam perlaksanaan projek seperti Kumpulan meningkat Mutu Kerja(KMK) dan pernah memenangi anugerah satria peringkat sektor awan dan johan peringkat zon Kota Kinabalu.


Rawatan Pergigian yang ada di Klinik ini termasuk (sila klik atas nama rawatan untuk lebih maklumat):- 

Perkhidmatan Yang disediakan

Untuk rawatan pergigian seperti tampalan gigi/kikisan gigi dan pembuatan gigi palsu, pesakit dikehendaki datang ke klinik untuk pemeriksaan gig terlebih dahulu sebelum diberi temujanji kecuali rawatan untuk mencabut gigi.


Borang Pesanan Maklumat

Isi maklumat yang diperlukan dan sila berikan butiran anda:


Nama
Pangkat
Syarikat
Alamat
E-mail

Telefon

 

Hantar email ke ssslayerrr@yahoo.com dengan soalan atau komen mengenai halaman web ini.
Modifikasi terakhir: 09/06/05

Hit Counter